ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2011. OKTÓBER 29. ERNSTBRUNN

Wolf Science Center Austria

Látogatás Belényi Beatrixnál...

Már nagyon régóta tervezgetjük, mióta Rasztari-Duci Rezeda Wicca Belényi Beatrixhoz került és egy segítőkutya képzés programban vesz részt, hogy meglátogatjuk Beát és Wiccát. Bea inkább Ausztriába, Bécs szomszédságába, Ernstbrunnba invitált bennünket, ahol egy Farkas Farm program keretében folynak etológiai vizsgálatok és kutatások és Wicca is sűrűn ellátogat oda Beával.

Kitti nagyon lázba jött a farkasok hallatán és hosszas szervezés után összejött a találkozó. Én sajnos a kölykök miatt és az éppen folyamatban lévő istálló építés miatt nem tudtam elszakadni itthonról, pedig szívesen mentem volna. Fájt is a szívem, de mivel annyiszor volt már úgy, hogy én mentem és Kitti látta el az itthoni feladatok, ezért úgy gondoltam, hogy most inkább Kitti keljen útra.

Az utazásra elkísérte barátunk, Terhes Gréta, akit szintén nagyon érdekelt a téma, és Kitti munkatársa nővérének a lánya, Daniella. Kitti és Gréti felváltva vezettek.

Ausztriában a Wolf Science Center keretében több farkas falka él és többféle program, vizsgálat és kutatás folyik. A segítőkutyák szempontjából azért hasznos és előnyös a részvétel, mert egy igazából vadállatnak számító farkas falka társas, szociális viselkedése minta, etalon ahhoz, hogy a kutyák etológiáját megértsük olyan szinten, hogy a rászoruló ember konkrét segítői legyenek.

Természetesen a farkasok kézzel neveltek, de ez nem jelenti azt, hogy kutyaként nőttek volna fel, vagy a civilizált modern kori ember a saját társadalmi igényeinek megfelelően formálta, alakította volna őket és változtatta volna meg eredeti, ösztönös és örökletes viselkedésüket. Nem. Ez pusztán annyit jelent, hogy azt az evolúciós lépést küszöbölték ki a kézzel történő neveléssel, hogy a farkas, mint vadállat amint kinyitotta a világra a szemét tartson, óvakodjon az embertől és messzire kerülje el. Ez viszont azt is jelenti, hogy mivel nem változtattak eredeti viselkedésükön és a falka saját maga írja történetét, életét és működését, ezért az embernek kell ehhez idomulni, alkalmazkodni viselkedésével. Tehát a farkas falka testközelből igényel és szükségeltet olyan magatartást az idegen embertől, melyek nagyon érdekesek, de kötelező érvényű szabályok!

Az ember mellett kutya is bemehet a farkas falkához, de csak olyan kutya, akit ismernek kölyök koruk óta, mert együtt nőttek fel. Ilyen Kendra, a Belga Juhász Belényi Bea, és Mányik Richárd kutyája. Wicca a következő év tavaszán születendő kölykök esetében fog ebben a programban részt venni.

Erről pontosan és részletesebben még lesz szó bővebben a résztvevők tollából.

Kitti élménybeszámolója hamarosan!

Természetesen a Wolf Science Center területén nemcsak farkasok élnek, hanem egyéb vadállatok és házi állatok is. Különösen a szarvasok olyan szelídek, hogy meg lehet simogatni és kézből lehet etetni őket.

A házi állatok közül többek közt egy kisebb Magyar Racka nyáj is megcsodálható a látogatók számára.

A farkas falkák mellett kutya falka is van, melyek igazából kontroll csoportot képeznek. Kölyök koruk óta egy falkában élnek és a gondozók, az emberek ugyanúgy bánnak velük, mint a farkasokkal. Ezért a kutya falka látogatása során a viselkedési szabályok ugyanazok, mint a farkasok esetében.

Fényképek ITT! 

A vizsgálati és kutatási programok közül különösen egy volt nagyon érdekes Kitti és Gréti számára. Annyiszor halljuk, sokszor még etológusok tollából is olvashatjuk, hogy a kutya gondolkodásra nem képes. Ezt több ízben és több esetben megcáfolta az élet.

Példaként néhány gondolat erről:

A kutya, így a Puli is képes arra, hogy a maga szintjén és a maga módján használjon egy érintő képernyős számítógépet úgy, hogy használja az eszét és logikai képességeit.

A viszgálat és képzés során fontos szerepe van a motivációnak. A motiváció a feladat sor végrehajtása során az, hogy ha jó a válasz, akkor folytatódhat a feladat, illetve akkor van jutalom. Rossz válasz esetén a feladat megszakad, nincs jutalom és a képernyő vörös színűvé változik.

A feladatok során a Pulinak árbrákat, ikonokat, jeleket kell az orrával megérinteni. Vannak pozitív jelentésű, töltésű ikonok, ábrák és vannak negatív töltésű, jelentésű ikonok, ábrák. A Pulinak tehát használnia kell a megfelelő ikon, ábra kiválasztásánál használnia kell a memóriáját, logikáját, hogy folytatódjon a feladatsor. Minél fejlettebb a gondolkodás és minél jobb a logika és a memória annál több féle ikon, ábra szerepel a feladatban. De bővebben erről is fog írni Kitti majd. Megható volt látni, ahogy a Puli használta az eszét!

VIDEO 

Kitti és Gréti rengeteg élménnyel tértek haza.

Köszönjük szépen Belényi Beának a vendéglátást, és a Wolf Science Center vezetőségének a lehetőséget, hogy egy teljesen más szemléletet, gondolkodásmódot megismerhettünk!