ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2012. SZEPTEMBER 03. ÓPUSZTASZER

Rozmaring

Rozi Sinka...

Amióta Bindics Ádám nem dolgozik a parkban, ritkábban találkozunk. De a kapcsolat és a barátság nem szakadt meg, hiszen ami a parkban elkezdődött azt Ádámmal jártuk végig az első időszakban. Ádám és párka, Kodás Katalin Ópusztaszer mellett élnek tanyán és gazdálkodnak, jószág tartással foglalkoznak. Elsősorban lovak, és szarvasmarhák, de sertés, számos baromfi alkotja gazdaságukat. Nem is beszélve a kutyákról, mert a Közép-Ázsiai Pásztorkutyák, az Ausztrál Juhász, a Komondor és a Sinka elmaradhatatlan lakói a Bürgés Tanyának. Ádám valamikor a Tiszaháton dolgozott gulyásként és a Sinkája Kacér megszerettette vele a fajtát. Kacér nem más, mint Acél édesanyja. Gyopárt pedig Kacér apjával, Betyárral fedeztettük és abból született Ajsa Rozmaring, aki a Bürgés Tanyán él Katival és Ádámmal.

Rozinak nem feladata a hajtás, terelés, de mégis minden megvan benne, ami a Sinka jellemvonása. A gazdái nem tudják kifárasztani, örök játékszenvedélye csillapíthatatlan. Mégis olyan közegben él, ahol a fajtára jellemző módon ezt kiélheti. A puszta legelőjén nőtt fel, ott mozog és a jószágok körüli eszközök, kellékek töltik be az életét. Valóban szemmel láthatóan rendkívül apportos, mert ehhez elég neki egy egyszerű faág, gally és ő maga kezdeményezi a játékot. Naponta százszor. Persze Kati és Ádám pedig meg is ragadja az alkalmat, rászánja az időt, hogy a kutyával foglalkozzon. Amíg az őrkutyák (az Ázsiaiak és a Komondor) az árnyékban elnyúlva pihennek, addig Rozi szűnni nem akaró szomjjal provokálja játékra gazdáit.

Fényképek ITT! 

Boldog mindennapjai vannak és az élete teljes. Úgy nőtt fel a jószágok mellett, ezért ügyet sem vet a baromfira, akik beszélgetésünk alatt is a tanya udvarán körénk gyűlnek, mellénk telepednek. Kati elmondása szerint Rozi kilovagolni is nagyon jó, mert érzéke van hozzá, hogy tartsa a távolságot, vigyázzon, ne legyen útban, ugyanakkor a lovakkal még vágtában is lépést tartson.

Formája, típusa, anatómiája inkább az apjáé, de dinamizmusa, energikussága tiszta anyja, ugyanakkor Gyopár nem apportos.

VIDEO 

Ádám és Kati otthonában mindig megáll az idő, és a jószág szerető ember el is időzik a szemét legeltetve a szép állományon. A fejt Magyar Tarka tehén a borjával, a Magyar Tarka növendék üszők, a terülve legelésző lovak, és a barátságos baromfi sereg ott tartja a látogatót. E mellé még társul Ádám és Kati sajátos humora, beszólásaik.

Így hát vidáman tértünk haza a látogatásból. Köszönjük.