ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2007. JANUÁR 06.

  A bajai út legelején található Domaszék. Ez a hely sokkal inkább szorosan egymás közelében épült tanyák alkotta település, mint település. A falu magva, központja zárt település jellegű, amit szomszédos tanyák sokasága övez. A földművelésből, mezőgazdaságból élő lakosság mára már jócskán kiegészült a városból kiköltözött betelepültekkel. A Baja felé vezető műút mentén több bekötő út is vezet a faluba. A legelső elágazásnál a téglával kirakott templom mellett egy csendes erdő mellett földút vezet Csipesz otthonába. Csipesz Morzsa kutyánk fia egy törzskönyves, pedigrés Pulitól.

  A tanya mentén nincs kerítés és a kutyák mégis tudják hol húzódik a tanya határa...soha nem mennek el. Csipesz a Puli egy ordas németjuhász lánnyal és egy bull tipusú csajszival él együtt Mirtill és Péter otthonában. Mirtill a kolléganőm és a párja Péter kovács mester.

  Először Rasztari-Duci Csongor gazdihoz szállításakor látogattam meg Csipeszt otthonában.

  Mesébe élő környezetben, egy erdő közepén kialakított tisztáson élnek a három kutyussal. Csipesznek köszönhető az, hogy én a Rendőrpuli jellemét megszerettem. Vérmérsékletéről álljon itt két rövid film, hogy miről is van szó:

FILM1

FILM2

  Már Morzsa érkezése óta foglalkoztatott a gondolat és valahol Koppány érkezésében is ezt kutattam, ezt kerestem, ami a filmen látható. Csipesz győzött meg igazán arról, hogy ezzel foglalkozzam.

  Mirtill és Péter szomszédja a szomszédos tanyában mindig csodálta Csipeszt és nagyon szerettek volna egy Pulit. Hozzájuk került Koppány és Duci fia Rasztari-Duci Csongor, akit Gombócnak neveztek el. Gombóc jószágok között éli életét, birkák, kecskék, baromfi és disznók mellett egy tanyaudvaron.

  A két idős gazda nagyon meg van elégedve a házőrző Pulival, a szemük fénye a Kuvasz mellett, aki Gombóc játszótársa is.

  Viszont a kerítést meg kellett magasítani, mert ha Gombóc valami rendetlenséget lát azon túl, akkor az alacsony kerítés neki nem jelent akadályt. Érkezésemkorr épp a levágott kakast őrizte, hogy a macskák ne férjenek hozzá, amíg a gazdasszony a házba ment a forró koppasztóvízért.

  Nagy öröm számunkra, hogy Pulijainkat ilyen családoknál, ilyen embereknél tudhatjuk, ahol szépen tartják, szeretik, tisztelik őket, foglalkoznak velük és sokkal inkább a természetük a lényeges.

Köszönjük Mirtill és Péter!