ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2009. MÁJUS 04. PAKS

 

Csikasz Deres a Tiszaszigeten megrendezett Magyar Kutyafajták Majálisa alkalmával megtartott tenyészszemle miatt itt vendégeskedett nálunk néhány napot és amikor visszavittük összekötöttük a dolgot egy körutazással.
Az élet úgy hozta, hogy tőlünk három Puli is Paksra került, ezért összeszerveztük az utat egy látogatással, hogy mindegyik Pulit megnézhessük mi lett belőle.

Rasztari-Duci Inas Axi

Először Deressel Paks központja felé vettük az irányt, ahol a Paks főutcájából kell letérni egy mellékutcába és ott található Fillér László és családjának otthona. Laci és Inas már a kapuban vártak bennünket, ahol Inas, azaz hívónevén Axi megtanulta, hogy nem szalad ki a forgalmas útra.
Az udvarba érve aztán üdvözölt bennünket. A vicsorgós mosoly, távolabbról tett fogmutogatós vigyor jelezte, hogy bizony Koppány fiával van dolgunk, mert ez a szokás szinte mindegyik utódjának jellemző viselkedése. Aztán Deressel hamar feloldódott és hatalmasat hancúroztak a hátsó udvar gyepén. Különös élvezet két Puli játékában gyönyörködni, semmi máshoz nem hasonlítható élmény.
Axi nagyokat játszott Deres után Lacival is. Csaholt mellette futva, bele-bele csípve a nadrágszárba és a Laci kezében lévő rongyot tartósan fogva. Olyannyira, hogy Laci fejmagasságba is tudta emelni Axit fogás közben. Igazi tüzes Puli jellem.
Aztán lényeges változás történt Axi viselkedésében, mert a déli szunyókálásból felébredt kisgazdája. Szembetűnő és érezhető volt a viselkedésének változása, amint a gyerek az udvarra lépett. Derest, akivel addig játszott onnantól megpróbálta távol tartani a kisfiútól. Nem volt ez annyira agresszív féltés csak jelezte, hogy a viszonyok a gyerek jelenlétével megváltoztak.
Láttuk azt is, hogy milyen gyengéden keríti a kisfiút el az idegenektől úgy, hogy rendszeresen közéjük áll és láttuk azt is, hogy rendszeresen őrjáratokkal tartja figyelme alatt a terület határait. Igazi családtag már, aki feladatának tekinti az udvar őrzését.

Csikasz Deres

Paks óvárosi részén, ahol kanyargós szűk utcák vezetnek hegyre fel és hegyről le, ott lakik Árki Attila és Noémi a családjával, ott található Csikasz Deres otthona. Deres személyében egy nagyon nyitott, kultúrált Pulit ismertünk meg, ami mindenképpen a gazdik és nevelésük érdeme. Vendégeskedése alatt nagyon jól kijött idegen kutyákkal, beilleszkedett szinte azonnal a falka életébe és hatalmasat játszott a korosztályába tartozó fiatalokkal.
Hazaérve azonban szemrebbenés nélkül úgy viselkedett és ennek jelét is adta, mintha az a pár nap nem is lett volna. Megérkezve a gazdik nyakába ugrott, majd először körbejárta a területet. Mivel az udvaron semmi szokatlant nem talált, ezért rögtön elfoglalta megszokott helyét. Rögtön játszani is kezdett Bálinttal, mintha kifejezné, hogy hiányoztak a gazdik a távollét alatt. A család felé azonnal nyitott és bennünket pedig a családtagok érdekében mindjárt hanyagolt. Játékra hívta azért a szomszédból Rozsdást, de inkább igyekezett tudtára adni a szomszédoknak, hogy ismét őrzés alatt áll az udvar.
Deres apportossága és fogóssága már akár a velünk való játékban is megmutatkozott. Deres rendszeresen kutyaiskolába jár, ami viselkedésén is látszik. Teljes mértékben megtanulta az emberrel való együttélés alapszabályait és póráz nélkül is társaságba vihető, figyelmes Puli.

Csikasz Dézsma Morzsi

Paks peremén egy kertvárosi rész saroktelkén található Bedecs Ferenc és felesége otthona, itt él Csikasz Dézsma, azaz Morzsi a gazdáival.
Egy pattogó, labdamániás rendkívül nagy bohóc Pulit ismertünk meg Morzsi személyében. Ő is rendszeresen őrjáratozik egy megszokott útvonalon, ha épp nem azt lesi és várja, hogy a gazdái épp mit szeretnének tőle.
A labdáért és a gazdik szavaiért mindenre képes, nagyon mozgékony, pörgős jellem. Feri és felesége történetei alig győzték mesélni a temérdek történést, amit Morzsi elkövetett az egy év alatt. Igazi családtagként él velük és tevékenyen részt vesz a család életében. Úgy az unokákkal való játék és kikapcsolódás terén, mint akár a kertművelés rejtelmeiben.
Labdával, játékkal rendkívül könnyen lázba hozható, motiválható és a gazda szavait szomjasan leső Puli a gazda óhajára még a helyben maradásra is képes Puli.

Hatalmas megelégedéssel, rengeteg kellemes emlékkel értünk haza és napokig csak a tapasztaltakat beszéltük itthon, hogy a három Puli milyen jó környezetben éli az életét és melyik miben mutatott számunkra jó tulajdonságokat. Úgy, hogy feltöltődtünk a látogatás alkalmával és ismét megerősített bennünket, hogy érdemes, mert mindhárom Puli nagy becsben van, szeretik, törődnek velük és gondoskodnak róluk. Ráadásul vérmérsékletben is mutatnak olyan tulajdonságokat, amiket szerettünk volna elérni a tenyésztés során.

Köszönjük minden gazdának az alkalmat a mielőbbi viszont látásig!