ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2009. OKTÓBER 04. KISVÁRDA

 

A hétvégén tenyésztőtársi invitálásra vendégségben jártunk Kisvárdán a Tincses-Kincsem Puli Tenyészetben.

A látogatás apropóját az adta, hogy Kalmárné Fehér Zsuzsannánál a tőlünk származó Rasztari-Duci Edda "Barack" maszkos fakó szukának kölykei születtek Tincses-Kincsem Erdésztől. Hacsak tehetjük és módunkban áll a lehető legtöbbször igyekszünk meglátogatni, megnézni a tőlünk származó Pulik utódjait is.

Barack és Erdész párosítását én már nagyon régóta szorgalmaztam, buzdítottam Zsuzsánál és tudtam, hogy egyszer úgyis eljön ennek is az ideje. Tettem ezt azért, mert bár Tincses-Kincsem Erdész fenotípusában, megjelenésében nem tartozik azok közé a sztárolt, kiugróan reprezentatív kanok közé a fajtában, de vérvonala, származása és belső tulajdonságai mindenképpen vonzották tenyésztői elképzelésemet.

Ezért több alkalommal is fedeztettünk vele saját tenyésztésű utódjainkat. A származása tekintetében Erdész passzol vonaltenyésztési elképzelésemben Koppány kanunk utódjaihoz, hiszen az apja Koppány testvére. Másrészt abból a vérvonalból, utód csoportból máig az egyetlen kan, aki a csípőizületi diszplázia szűrés tenyésztési kritériumait teljesítette. Nem elhanyagolható szempont, bár nem a legfontosabb, hogy recesszív fehér színhordozó. Ezért az általunk végzett fekete-fehér párosítás utódjaihoz is társítható a tenyésztésben, akár a rejtett színhordozás kihasadásának reményében is.

Kalmárné Fehér Zsuzsannával rögös, sokszor nem problémamentes utat jártunk be a tenyésztői együttműködés sokszor kifürkészhetetlen ösvényein, mire közös nevezőre jutottunk. Egyrészt tőlünk származik Barack, akinek mi vagyunk a tenyésztői. Másrészt nemcsak mi fedeztettünk Erdésszel, hanem Zsuzsa is Daruval. Tehát a viták, nézet különbségek, saját elképzelések végül mindig együttműködéshez vezettek. Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, mert annak ellenére, hogy két különböző tenyészetről van szó, két különböző tenyésztői elképzeléssel és még a köztünk lévő távolság kilóméterben mérve is tetemes, hiszen az ország két sarka, de mégis létezik, lehet és működik tenyésztői együttműködés, közös párhuzam a tenyésztés érdekében.

Erdész már a tenyésztésben bizonyít. Utódjaiban, örökítő képességében meggyőző. A tőle származó almunkban Rasztari-Duci Hadnagy, Helka és Hobo betöltötték az egy éves életkort. Csípő minősítésük tenyészthető. Erdész jövőre többszörös nagypapa lesz.

A sors és a véletlen úgy hozta, hogy most más aktualitása is volt a látogatásunknak. Erdész és Edda kölykei közül egy a közelünkbe került Balástyára. Ezért hazafelé őt hoztuk magunkkal. A gazdik már tűkön ülve várták Tincses-Kincsem Ízes érkezését.

Túlzottan nem búcsúztunk, hiszen Tincses-Kincsem Ecset napokon belül anyai örömök elé néz Rasztari-Duci Darutól. Szerelmük gyümölcseit nagy érdeklődéssel, kíváncsian várjuk.