ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2009. OKTÓBER 18. BÁCSKA TOPOLYA - KISHEGYES


Nemcsak a kiállítás, hanem a találkozás is vezérelt bennünket, amikor Garát beneveztük Szerbiába a Bácska Topolya CACIB Kiállításra.

Találkozás az ottani saját tenyésztésű Pulijainkkal, illetve gazdáikkal, akikkel baráti kapcsolat alakult ki az évek alatt.
A Kiállítás számunkra egy feledhetetlen eredményt hozott, ami örök emlék marad!

Csikasz Csatár, Tincses-Kincsem Bosco és Rasztari-Duci Angyal Linda fia nemcsak fajtagyőztes címet kapott, hanem a kiállításra benevezett 500 kutya közül a Best in Show programban az FCI I. Fajtacsoport győztesévé is választották. De ezzel még nem ért végez az eredmény lista, hanem a végső összevetésben a Fajtacsoport Győztesek között az Best in Show I. helyezett kutyája lett, a Kiállítás Legszebb Kutyája.

A Vajdaságban egyre komolyabb és jelentősebb tenyésztői munka van kialakulóban.
Itt nemis elsősorban az ottani Pulik minőségére gondolok, mert azokhoz vita nem férhet, hanem az ottani tenyésztők, tulajdonosok elszántságára, kitartására és elkötelezettségére!
Nem utolsó sorban kiállítói körökben ez már a BiS eredményekben is megmutatkozik.

Nem konkrétan a erre a kiállításra gondolok, de erre is. Felkészítik, elviszik, megmutatják Pulijaikat.
Fajtanépszerűsítés terén sokszor olyan kiállításokon, olyan helyeken, ahol nemigen járt Puli vagy eddig nem volt eredményes. Molnár Józsefre - Krekity Olgára gondolok a Pacsirtatelepi Puli Tenyészettől, Novák Árpádra - Matuska Andreára a Gyöngyszigeti Tenyészettől.

Molnár Józsi például tegnap benevezett Puli nélkül szurkolta végig metsző szélben az egész kiállítást. Kontraszt az osztályszereplés után összecsomagoló és távozó kiállítókhoz képest.
Ami a kiállítást illeti. Vatai Zoltán még nem bírált bennünket és nagyon kellemes tapasztalat volt. Ha a kiállítás szervezők nem is voltak tisztában a katalógus készítéskor a színek besorolosánál, de Vatai Úr a legmesszebb menőkig képben volt.
Mivel elsősorban Németjuhászos, ezért a Magyar Fajták bírálatánál nagyobb hangsúly helyeződött a mozgásra, funkcionális anatómiára.

Az egyszem piros szalagos Puli egy nagyon jó arányokkal rendelkező, jó típusú Puli volt csakis felvezetési, ringdresszúra gondokkal. Ami lesz majd jobb is!
Vatai Zoltán bíró úr viszont nem ad farkukat lógató, a farkincájukat tartani szükséges Puliknak kitűnő minősítést. Volt olyan Magyar Pásztorkutya fajta, ahol például nem osztott ki Reserve CACIB címet.
Szerbiában a Puli nem tartozik az ottaniak által favorizált, divatosnak mondható fajták közé. Ez egyrészt az ismeretlenségből fakad, másrészt bizonyára más oka is van.

Nem övezi akkora és olyan státusz, mint hazánkban.
Matuska Andrea és Molnár József kiállítási eredményeit régóta figyelemmel kísérem. Eddigi Best in Show eredményeik messze predesztinálták a tegnapi nap sikerét. Ráadásul Csikasz Csatár megítélésem szerint most ért be csúcsformába.

Tehát a tegnapi nap eredménye egy folyamat része, a felsorolt előzményekkel. Ezért is tartom nagy dolognak.
És innen gratulálok, további kitartást, elszántságot és sok sikert a Vajdasági Pulisoknak!

Az örömmámor kellős közepette nem haza vettük az irányt, hanem Krekity Olga várt bennünket finom vacsorával Kishegyesen. Hosszú évek után még egy pohárka bor is lecsúszott a beszélgetés közben Molnár Józsi és Olgi saját készítésű finom, ízes meggyborából.
Beesteledett, mire kilabdáztuk magunkat a Vahur Fickó és Csikasz Béke Kóci produkálta játékban.

Köszönünk mindent! Köszönjük az egész napot.