ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2009. NOVEMBER 09. ALGYŐ


Látogatás Rasztari-Duci Krajcárnál. Személyes élménybeszámoló...

Szeged felől Hódmezővásárhely felé haladva az első település, amivel találkozunk Algyő. Nem volt ez mindig így, hiszen Algyőt a szocializmus időszakában Szegedhez csatolták és évtizedekig Szeged város egyik perem kerülete volt. Az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltás azonban arra buzdította a középkori település lakóit, hogy újra önállósuljanak és ez nemrégiben létre is jött.

Így tehát igaz a mondás, ami Mátyás Király idejéből maradt ránk, hogy: Kivéve a Gyevi Bírót!
Mert a középkorban még Gyevi névvel illették ezt az ősi, régi falut. A falu központjában él a település állatorvosa, Dr. Major József. Major Doktor életében fontos, nélkülözhetetlen szerepet tölt be a Puli, mert a fajta nagy tisztelője. Előző Pulija nemrégiben hunyt el tisztes öreg kort megérve és utána került hozzá Morzsi, azaz hivatalos nevén Rasztari-Duci Krajcár.

Krajcár Csikasz Arasz Gerzson és Kisgyarmati Dorka Picúr fiaként látta meg a napvilágot az Algyőhöz közeli Sándorfalván. Major Doktornak soha nem is voltak a Pulival kapcsolatban nagy igényei, elvárásai. Előző Pulijának természetéből kiindulva egy játékos, labdás ám éber házőrző Pulit szeretett volna és ezt tolmácsolta a tenyésztő felé. Így esett a tenyésztő választása az elmondott igények alapján arra a Pulira kölyökként, aki Algyőre került és éppen most fél éves.
Krajcár, azaz Morzsi a család kedvence, főleg az unokáké. Csupa eleven energia bomba és perpetum mobile pattogógép. Az idegeneket meglehetősen bizalmatlanul fogadja már ennyi idős korban is és csak a gazda jelenlétében hajlandó velük barátkozni.

Folyamatosan őrjáratozik a ház udvarán és élénk, aktív szolgálatot teljesít a nap 24 órájában. Azaz bizonyos pontokon a telekhatár mentén időről időre megjelenik. Különösen a kapu és környéke tartozik gyakran a szolgálati szabályzat ellátandó őrparancsnoki feladatai közé. Fontos is ez, hiszen Major Doktor napjainkban is aktív praktizáló állatorvos és a rendelőjének bejárata, ahová az ügyfelek érkeznek a nagykapu mellett található.

Nyugodtabb napszakokban is Krajcár, azaz Morzsi olyan helyre telepszik, ahol egyrészt az udvar legtöbb zugát jól beláthatja, másrészt az aktív pihenéssel, szusszanással a bejárat is védelem alatt áll. Ezt a terasz területet annyira a sajátjának vallja, hogy idegen oda nem léphet csak a gazda engedélyével, jelenlétében, mert ahány lépés egy idegennek az ajtó felé, annyi morgás és vicsorgás a fél éves Puli részéről a válasz. Kivéve a Gyevi Bíró, illetve pontosabban szólva a Gyevi Állatorvos, de csak azért, mert a középkorban a Mátyás Király arcát ábrázoló Krajcár nem lehetett akkora kincs, mint napjainkban Major Doktornak Morzsi Puli.