ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2010. JÚNIUS 05. ALGYŐ

Krajcár

Morzsi kozmetika...

Elérkezett az életkor oda, hogy bizony a fiatal Puli szőre igényli a kezet. A kezet, ami feltépi tincsekre a bundáját, mert a kölyök szőr kezd lenőni és helyette már tincsekbe rendeződne a felnőtt szőrköntös. Szenved is ilyenkor a Puli, mert nem jár a levegő a bőrénél és csak vakarózik, melege van, idegesítik a nemezszerűen összeállt tincsek, irritálják, hogy nincs meg a bőrének a természetes szellőzése.

Ezért hétvégén Algyőre indultam, ahol Rasztari-Duci Krajcár, azaz Morzsi él gazdájával, Dr. Major József állatorvossal. Kozmetika közben egyik történet szövődött a másikba, hogy milyen csínytevéseket követett el a Puli, amióta nem találkoztunk. Legjobb játszó pajtása a szomszédban a Retriever, akivel össze is szokták engedni. Morzsi nagyon éber házőrző, de csak akkor ugat a kapunál, ha valaki megáll a túloldalán. A járókelőket csak úgy nem ugatja. A kapu egyébként akár nyitva is maradhat, mert nem megy el, nem nagyon lép ki rajta. Ha valaki viszont a nyitott kapu felé közelít, akkor csípi és fogja. Legutóbb a termésköveket szállító munkás járt így, hogy muszáj volt a kapun belépnie betalicskázni a termésköveket. Rövidebb is lett a nadrágja néhány Puli csípéssel. Kénytelen volt szólni a gazdának, hogy amíg behordja az anyagot, addig legyen az udvaron jelen. Akkor a Puli bizalmatlan, távolság tartó, de az idegent nem bántja.

Még velem is beletelt jónéhány percbe, mire békét kötöttünk annyira, hogy elkezdődhetett a kozmetika. Természetesen csakis a gazda jelenlétében. Mert amint az belépett egy pohár üdítőért már véget is ért a barátság és amíg újra nem látta a gazdát, addig a kozmetikát nem tűrte.

A hátvonalon végig haladva beiktattunk egy szünetet. Az egyik oldalának szétszedése után a másik oldala előtt szintén szünet következett. Közben persze játék. Mert Morzsi egy rendkívül apportos Puli. Velem idegennel ugyan nem játszott, bár elszaladt az eldobott játék után, de megfogni és vissza hozni csak a gazdának szüntelen.

Az eltelt egy óra után viszont már engem is egyre jobban elfogadott. A kozmetika végeztével még tőlem is bezsebelt egy hatalmas simogatást, de a barátság csak addig tartott, amint a kapun kívül látott ismét már ugatva újra fogott.