ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2010. AUGUSZTUS 21. NAGYÉR

Nagyér

Vendégségben a Körmendi Családnál...

A város után található Makó-Rákos településen túl, Tótkomlós és Pitvaros között, még Ambrózfalva előtt az első kis falu, Nagyér. Itt él az 1840-es évek óta a Körmendi Család. Évtizedek óta Pulit tartanak. Mostani Pulijuk az udvarban Bodri, aki tőlünk származik. Bodri Koppány és Rasztari-Duci Eső fia. Nagy szeretettel fogadtak bennünket és a család legidősebb tagja, Körmendi János bácsi mesélt a régi időkről, amikor még ők is gazdálkodtak. Közben Bodri produkálja magát az udvaron, de néhány attrakció után mindig csak visszatér idős gazdája lábához. Beszélgetünk lovakról, aratásról, téeszesítésről és nem utolsó sorban sertés tartásról. Közben finom saját készítésű ízletes szalámival kínálnak bennünket. Olyan zamattal és íz világgal, amit az ember soha nem tudna elfelejteni. Szeged környéki Ö betűhöz szokott nyelvünknek különösen érdekes a Békés megyében gyakoribb É betűs tájszólás.

Közben hallgatjuk a történeteket és az élménybeszámolókat Bodriról. Hogy a pörköltet inkább hidegen szereti, de a friss házi tejet meg tőgymelegen. Télen Jani bácsi és felesége téglákat melegítenek neki, hogy fel ne fázzon a nagy hidegben. Nem vesződnek a szőrével, hanem külön feladat, hogy ollóval rövidre igazítsák. Nem kopaszra nyírják, hanem Jani bácsi kurtítja a tincseket, illetve nyáron a tikkasztó forróságban gyakran megfürdeti. Igazi falusi Puli a portán, aki nem csak a gyengén látó idős bácsi társa, de házőrző is. Jelzőkutya, mert szól, ha a házhoz jönnek. Másképp szól, ha rokon, ismerős érkezik és másképp, ha idegen. A gazdái minden szavára figyel, persze azoknak a családtagoknak jobban szót fogad, akik szigorúbbak vele. A sok jószág és gazdaság után csak ő maradt nekünk – mondja Jani bácsi búcsúzóul, amint kikísérnek bennünket a kapun.

A sokat megélt, munkában megkérgesedett kedves és szívélyes vendéglátóink emlékeinkben maradnak, mert sugárzott róluk a tapasztalat, a jószág tisztelete és becsülete. Másképp és máshogy, mint mai rohanó, siker hajhász, eredmény orientált világunkban és ezért külön köszönet az egész családnak.