ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

2010. DECEMBER 19. TABAJD

Emma

vendégségben Tabajdon...

Az Orbán családhoz úgy fél éve gyermek áldás köszöntött otthonukba. A látogatás apropóját ez adta. Bizony több, mint fél év telt el azóta, hogy Tabajdon jártunk, de az egyeztetett időpont többször is meghiúsult, mert nem akartunk megfázást vinni a gyermek látogatással. Szabolcs és Ági lányai már ez alatt a több, mint fél év alatt rengeteget nőttek. Eszter már komoly fiatal hölgy lett. Külön öröm, hogy az ikrek, Kata és Sára felnőtté válását is figyelemmel kísérhetjük.

Fél év óta a család újabb tagja Emma, aki egy rendkívül mosolygós, vidám és figyelmes baba. Roppant érdeklődő, kedves és aranyos és azonnal levett bennünket a lábunkról, majd többször elvarázsolt. Emma ellátásában már előszeretettel segédkeznek és részt vesznek testvérei is. Különösen Emma nővére Eszter vette a szárnyai alá kishúgát. Emma az eddig nem látott és nem ismert idegenekkel is rendkívül barátságos és azonnal mosolyog, ha valami olyasmi történik a környezetében. Esztertől, Katától és Sacitól mézeskalácsot és saját készítésű hűtő mágnest kaptunk. Szabi és Ági pedig finom vacsorával vendégeltek meg bennünket.

Beszélgetés közben hallgattuk a családhoz tartozó Pulikról is a történeteket. Rasztari-Duci Bendegúz Pulijuk mellett nőtt fel Rasztari-Duci Kende, akinél a serdülőkori csínytevések sora nem volt egyszerű történet. Bendegúz és Kende bundáját nagyon szépen tartja Szabolcs és Ági és gondosan ápolják őket. A két Puli közül abszolút Bendegúz a főnök, Kende ugyan időnként bepróbálkozik átvenni a falka vezérséget, de a rivalizálásban Bendegúz fenntartja magának ezt a helyet. Kende, aki eredetileg törzskönyv szerint maszkos fakó, de így a felnőtt kor elérésével látjuk, hogy bizony kísértetiesen hasonlít a testvérére Kalászra, akinek a színét a tulajdonosai átminősíttették szürkére. Kende színezete az ugyanabból a párosításból származó, de később született Mankára is rendkívül hasonló megjelenési formát mutat. Úgy tűnik ez a párosítás rögzítette a szürke színt tenyészetünkben. Bendegúz és Kende élvezik a telet, nagyokat rohannak és játszanak a hóban és egy jó meleg bungalót is kialakítottak maguknak a szalma kazal tövében. A szalma kazal a birkának lett építve, aki a füvet nyírja az udvarban tavasztól őszig. A tél és a hideg kicsit más nekünk alföldi embereknek Tabajd környékén. Sokkal intenzívebben és élénkebben jön a lehűlés és változik a napszakokban az időjárás. Bendegúz és Kende az aktív, éber házőrzés közepette a rivalizálás ellenére összebújva húzódik el a hideg elől az általuk épített kuckóba. A kettejük közti rangsor vacsora közben is megmutatkozik, hiszen először a falka vezér ehet a finomabb falatokból. A gyerekek iránt viszont kifinomult kedvességgel és gyengédséggel viseltetik a két hangos házőrző kan. Még Emma érkezését is nagy szeretettel és figyelmességgel fogadták.

Szabival és Ágival a már tőlük megszokott lazasággal beszélgettünk és az eltöltött órák alatt abszolút kikapcsolódást, felüdülést jelentett a házigazdák stílusa. Rengeteg dologról szó esett és a beszélgetés folyamán szinte észre sem vettük, hogy besötétedett. Emma mosolyogva készült a vacsorára és a lefekvés előtti fürdésre. Ezért mi is útnak indultunk haza Tabajd emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított havas vidékéről.

Köszönjük a vendéglátást!